Nederlanders zullen binnenkort gevaccineerd gaan worden tegen Covid-19. Maar naar schatting heeft minstens 35% van alle mensen prikangst.
Hoofdonderzoekster dr. Elisabeth Huis in ’t Veld kreeg een NWO beurs om een artificial intelligence (AI) algoritme te maken dat op basis van warmtebeelden van het gezicht kan meten en voorspellen of iemand flauwvalt. Dit algoritme is nu geïmplementeerd in een smartphone game die mensen kunnen downloaden. Het is de bedoeling dat ze het spelen vlak voor de prik, in de wachtkamer.
‘Prikangst is niet alleen vervelend, maar die angst maakt je ook weer gevoeliger voor vervelende lichamelijke paniekreacties. Hierdoor kan je in een negatieve spiraal van angst en flauwvallen terechtkomen. Het lastige, ook voor het zorgpersoneel, is dat mensen heel slecht in staat zijn om deze negatieve reacties op tijd te signaleren. Onze app kan deze groep mensen helpen’, zegt Huis in ’t Veld.
Geen aanwijzingen voor flauwvallen en angst
Toen zij voor het eerst een bloeddonor zag flauwvallen bij bloedbank Sanquin, viel het haar op de donor vlak daarvoor nog zei dat het goed met haar ging. Tegen de tijd dat een donor of patiënt angstig, misselijk of duizelig wordt, is het vaak al te laat om effectief in te grijpen. Voor de gezondheidszorgmedewerker is dat lasting: op het moment dat de patiënt al angstig, bleek of zweterig binnenkomt, is hij of zij vaak niet meer ontvankelijk voor geruststelling.
Het probleem? De nervositeit voor het prikken begint al ruim voordat er geprikt wordt, soms al dagen voor de afspraak, en zeker gedurende het wachten in de wachtruimte.
Lees hier het volledige artikel.