Deze zomer kan er veel overlast van wespen ontstaan. Dat meldt Nature Today zondag. In elke provincie worden nu al vier tot zes keer meer wespen gezien dan gemiddeld. Het gaat om de gewone wesp (Vespula vulgaris) en de Duitse wesp (Vespula germanica). Vooral in Gelderland vertoont het aantal waarnemingen een piek.
In het hele land worden ongewoon veel koninginnen waargenomen en nog opvallender: er worden ook veel darren (mannetjes) gespot die hebben overwinterd. Normaal gesproken gaan de mannetjes voor de winter dood, nadat ze de koninginnen hebben bevrucht. Vorig jaar waren er zelfs in november nog wespennesten, waarschijnlijk de tweede generatie van het jaar.
Weer
Of het daadwerkelijk overlast gaat ontstaan, hangt af van het weer. Als er zich heftige buien voordoen met in korte tijd tientallen millimeters regen, dan kan de lokale wespenstand grote klappen krijgen. De overlast van wespen ontstaat meestal eind juli, als de nesten klaar zijn en de werkster-wespen op zoek gaan naar voedsel.
Wespensteek
Meestal is een insectensteek onschuldig, met slechts kortdurend ongemak van pijn of jeuk. Anders is dit wanneer iemand allergisch is of verschillende keren is gestoken. Bel 1-1-2 bij heftige benauwdheid, shockverschijnselen en/of bij zwelling in nek-hals gebied. Indien een slachtoffer weet dat hij een ernstige allergische reactie na een insectensteek kan hebben, dan heeft hij hier mogelijk medicijnen voor (en bij zich). Laat bij voorkeur het slachtoffer zelf zijn medicijnen toedienen. Een steek in de keel of mond kan door een mogelijke zwelling en afsluiting van de luchtweg levensbedreigend zijn.
Wat stel je vast bij een insectensteek?
Plaatselijke zwelling, roodheid, jeuk en soms pijn.
Angel kan nog in de huid zitten.
Lees hier het volledige artikel.