Mensen met auto-immuunziekten – waarbij de afweer niet goed werkt – hebben het coronavaccin hard nodig. Maar beschermt het hen wel genoeg? En wat als hun ziekte juist opflakkert door het vaccin? Amsterdam UMC start een onderzoek bij 5.000 patiënten.
Het afweersysteem is onze verdediging tegen ziekteverwekkers als bacteriën, virussen of parasieten. Bij een auto-immuunziekte keert diezelfde afweer zich tegen gezonde delen van het lichaam, waardoor weefsels en organen schade kunnen oplopen.
Voorbeelden van dit soort ziekten zijn reuma (reumatoïde artritis), multiple sclerose (MS), de ziekte van Crohn, de huidziekte psoriasis en de spierziekte myasthenia gravis. Mensen met deze aandoeningen slikken vaak medicijnen die de afweer onderdrukken, om schade aan weefsels zo veel mogelijk te beperken.
Of een prik tegen corona even effectief is in combinatie met die geneesmiddelen, is onbekend. Daarnaast maken patiënten zich zorgen over het effect van het vaccin op hun ziekte. “We varen op informatie over vaccinatie bij gezonde mensen”, zegt hoogleraar Kinderimmunologie Taco Kuijpers. “Dat geldt trouwens ook voor de prikken die we in onze kindertijd krijgen. Maar nu hebben we de unieke gelegenheid om onderzoek te doen binnen groepen mensen met verschillende auto-immuunziekten.”
Met welke medicijnen onderdruk je de afweer voldoende om de ziekte eronder te houden, terwijl vaccinatie toch genoeg antistoffen opwekt? En hoe lang blijven de geheugencellen van de afweer aanwezig die het coronavirus kunnen herkennen?
Lees hier het volledige artikel.