De werkdruk neemt de komende twintig jaar steeds verder toe vanwege vergrijzing, meer mantelzorgtaken en krapte op de arbeidsmarkt. Daardoor is er meer kans op langdurige uitval, terwijl uit cijfers van arbodienstverleners blijkt dat stress nu al een probleem is.
Steeds meer werkenden ervaren stress door hun werk, constateren onderzoekers van het RIVM en TNO. De organisaties hebben daarom in kaart gebracht welke ontwikkelingen de komende twintig jaar invloed hebben op de “psychosociale arbeidsbelasting” van werkenden in ons land.
Volgens het RIVM en TNO zijn daarbij acht ontwikkelingen relevant: de vergrijzende beroepsbevolking, de combinatie van werk en mantelzorg, de krapte op de arbeidsmarkt, flexibele contracten, werken voor online platforms zoals Uber of Thuisbezorgd, kunstmatige intelligentie, hybride werken en het ervaren van prestatiedruk.
Naar verwachting veroorzaken de meeste van deze ontwikkelingen meer stress op de werkvloer. Zo gaat door de toenemende vergrijzing een grote groep werkenden de komende jaren met pensioen, terwijl het tekort aan personeel aanhoudt.
Lees hier het volledige artikel.