Bij ernstig COVID-19 kampen patiënten met levensbedreigende complicaties, zoals trombose, bloedklontering, in de bloedvaten van vooral de longen maar ook in andere organen.
Nederlandse onderzoekers laten zien dat, maar ook hoe, de immuuncellen het lichaam aanzetten tot trombose en hoe een nog experimenteel medicijn kan helpen deze cellen in toom te houden.
Het immuunsysteem probeert het virus dat COVID-19 veroorzaakt, SARS-CoV-2, vanaf het begin van de besmetting op te ruimen. Deze strijd loopt meestal in het voordeel van de patiënt af. Echter, neutrofielen, belangrijke cellen van het immuunsysteem, gaan soms te ijverig aan de slag, zo ontdekten onderzoekers van het Maastricht UMC+.
De cellen gooien letterlijk een net van DNA-vezels uit om daarmee ziekteverwekkers te vangen. Hebben ze beet, dan ruimt het lichaam de neutrofielen met de gevangen ziekteverwekkers op. Maar nu blijkt dit vissen met DNA een nadeel te hebben: het activeert de bloedstolling wat op zijn beurt kan leiden tot trombose en schade aan de bloedvaten. De onderzoekers toonden dit stapsgewijs aan met in Maastricht ontwikkelde testen. De onderzoekers zagen deze netten vrijwel uitsluitend bij de ernstig zieke mensen met COVID-19 en longtrombose.
Lees hier het volledige artikel.