Werking testosteron beter begrepen

Onderzoekers van het Erasmus MC en het Nederlands Kanker Instituut (NKI) hebben een belangrijke stap gezet in het begrijpen hoe testosteron mannelijke eigenschappen reguleert. Ze maakten in levende cellen zichtbaar hoe kleine structuurtjes in de celkern worden gevormd onder de invloed van testosteron. Ze zijn de eersten die laten zien dat deze structuurtjes vlak naast bepaalde genen in het DNA zitten.

Dat er onder invloed van testosteron een soort wolkjes van eiwitten ontstaan in de celkern is niet nieuw. Onderzoeksleider: ‘Het bestaan van deze structuurtjes van testosteron-bindende eiwitten is al langere tijd bekend, maar waar ze precies in de celkern zitten en wat precies hun functie is, was nog niet opgehelderd’, legt onderzoeksleider Adriaan Houtsmuller van het Erasmus MC uit.

In het invloedrijke wetenschappelijke tijdschrift Nucleid Acid Research tonen Houtsmuller en collega’s nu aan dat de structuurtjes vlak naast testosteron-specifieke genen zitten. Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat de structuurtjes een belangrijke rol hebben: ze zetten genen aan en uit. Dat zijn genen zijn die bijdragen aan mannelijke eigenschappen, zoals baardgroei of een lage stem.

Lees hier het volledige artikel.