Elk jaar komen er op elke 100.000 werknemers 266 bij die een beroepsziekte krijgen. Driekwart van hen is ouder dan 45 jaar, dat zijn zo`n 20.000 mensen. Op de werkvloer is er onvoldoende aandacht om werkgerelateerde uitval te voorkomen. Dat zo is te constateren in de nieuwste editie van Kerncijfers Beroepsziekten 2013 van het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid/Nederlands Centrum voor Beroepsziekten AMC.
`Juist met het langer moeten doorwerken van oudere werknemers is het noodzaak hier aandacht aan te besteden op de werkvloer`, aldus hoofd van het centrum Beroepsziekten, Henk van der Molen. Vaak gaat het om burnout, overspannen of depressie.
De cijfers zijn over de afgelopen drie jaren stabiel gebleven. In 2012 waren er 266 beroepsziektemeldingen per 100.000 werknemers, dat lag iets lager dan in 2011 en was gelijk aan 2010. Bij 60% is er sprake van tijdelijke arbeidsongeschiktheid. In 5% van de gevallen betreft het blijvende (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Psychische aandoeningen komen het meest voor. Ook wordt vaak melding gemaakt van lichamelijke aandoeningen.
Bron: Profnews