Het aanpassen van de werkplek of het takenpakket van werknemers met een chronische ziekte lijkt een positief effect te hebben op hun ziekteverzuim. Dat is de uitkomst van een studie van Nederlandse onderzoekers in Journal of Occupational Rehabilitation (2013; epub 18 april). Hieruit blijkt ook dat onder chronisch zieke werknemers de behoefte aan aanpassingen op het werk groter is dan de implementatie hiervan.
In Nederland heeft 36% van de werknemers een handicap of langdurige ziekte. Daarbij zijn chronisch zieke werknemers vaker met ziekteverlof. Onderzoek naar de effecten van aanpassingen op het werk voor chronisch zieke werknemers is echter schaars en betreft vooral aanpassingen voor specifieke groepen patiënten. Verder zijn er wel effectieve methoden gevonden, maar is de implementatie hiervan in de dagelijkse praktijk vaak een probleem.
Cécile Boot en collega’s onderzochten de behoefte onder chronisch zieke werknemers aan aanpassingen op het werk en de mate waarin er daadwerkelijk maatregelen waren genomen. Daarnaast keken zij naar de effecten van werkaanpassingen op het ziekteverzuim. Hiervoor gebruikten zij 3 Nederlandse vragenlijstonderzoeken naar werkomstandigheden, uitgevoerd in 2007, 2008 en 2009.
In 2007 gaf 21,7% van de chronisch zieke werknemers aan dat hun werk was aangepast aan de omstandigheden. Een grotere groep, 29,6% van de werknemers met een chronische ziekte, wenste een aanpassing van de werkomstandigheden. Verder bleek dat het ziekteverzuim tussen 2007 en 2009 sterker was afgenomen bij de werknemers bij wie een aanpassing van de werkomstandigheden had plaatsgevonden dan in de groep zonder aanpassingen op het werk.
Werkaanpassingen voor werknemers met een chronische ziekte zouden vaker moeten worden overwogen, concluderen Boot et al., omdat de implementatie ervan geassocieerd is met een afname van het ziekteverzuim.
Bron: Nederlands tijdschrift voor geneeskunde