Voor mensen met een chronische ziekte of lichamelijke beperking blijft het nog steeds moeilijk om betaald werk te vinden. Een vijfde van degenen die in 2013 geen werk hadden, zou wel graag een betaalde baan hebben.
De arbeidsparticipatie van mensen met een chronische ziekte of beperking blijft nog flink achter bij die van de algemene bevolking. In 2013 werkte een kwart (26%) van de mensen met een chronische ziekte of (matige tot ernstige) lichamelijke beperkingen van 15 t/m 64 jaar tenminste 12 uur per week, in de algemene bevolking was dat twee derde (66%).
Extra voorwaarden
Een vijfde van de mensen met een chronische ziekte of lichamelijk beperking die in 2013 geen werk had, zou wel een betaalde baan willen hebben. Door de economische crisis is het voor heel veel mensen moeilijk een betaalde baan te krijgen, en voor mensen met een chronische ziekte of beperking extra moeilijk omdat zo’n baan vaak nog aan voorwaarden moet voldoen, zoals flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken.
Participatiewet en Quotumwet
Met de komst van de Participatiewet zijn gemeenten verantwoordelijk voor het bevorderen van de arbeidsparticipatie van mensen met beperkingen. Met deze wet en de Quotumwet – waarin is vastgelegd dat er in 2012 150.000 extra banen moeten zijn voor mensen met een arbeidsbeperking, waaronder 25.000 bij de overheid – krijgen gemeenten meer mogelijkheden om maatwerk te leveren. Aanvankelijk gold de quotumwet alleen voor diegenen met een arbeidsbeperking die niet in staat zijn om zelfstandig een wettelijk minimum loon te verdienen. Inmiddels is de doelgroep van de Quotumwet verbreed.
Lees hier het volledige artikel.