Op vrijdag 20 oktober was het Wereld Osteoporose dag. Osteoporose betekent letterlijk: poreus bot. Het ontstaat door een te snelle afbraak of een vertraagde opbouw van bot. Bij de meeste mensen wordt osteoporose pas ontdekt als ze een bot breken. Vaak is een lichte klap of een val al genoeg voor een breuk, zo verzwakt is het bot.
Het *KNGF (*Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft een richtlijn beschikbaar om fysiotherapeuten te informeren over osteoporose en met osteoporose samenhangende klachten en de wijze waarop deze klachten zijn te beïnvloeden, zodat fysiotherapeuten aan de hand van de opgedane kennis een behandelplan op kunnen stellen.
Osteoporose op zichzelf geen verwijsindicatie
Hoewel de aandoening osteoporose op zichzelf geen verwijsindicatie voor fysiotherapie hoeft te zijn, kunnen de met osteoporose samenhangende problemen, bijvoorbeeld pijn, bewegingsangst, houdingsproblemen, verminderde spierkracht of een afgenomen balans, fysiotherapeutische behandeling behoeven. Ook kunnen fysiotherapeuten patiënten (voor een ander gezondheidsprobleem) behandelen, die mogelijk (ook) osteoporose hebben of kunnen ontwikkelen. In dat geval is case-finding van belang.
Lees hier het volledige artikel.