Welke ziektes kan je krijgen door een tekenbeet?

In België wordt een tekenbeet vooral geassocieerd met het risico op de ziekte van Lyme, maar dit is niet de enige infectie die een teek kan overbrengen. Welke andere ziekmakende bacteriën kunnen ze ook dragen, hier en in het buitenland?

Ziekte van Lyme of Borreliose
Borrelia burgdorferi is de ziekteverwekkende bacterie die in België het vaakst door teken wordt overgedragen. Geschat wordt dat 10% van de teken besmet is. Ze komen in grotere aantallen voor in de Ardennen en in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Na een tekenbeet is het risico om de ziekte van Lyme te ontwikkelen tussen 1% en 3%. De teek moet 12 tot 24 uur op de huid blijven om de kiem over te dragen. Het is dus heel belangrijk om hem zo snel mogelijk correct te verwijderen.

Symptomen:

  • De ziekte van Lyme kan een rode uitslag (erythema migrans), griepachtige symptomen en, in een later stadium, schade aan het zenuwstelsel en gewrichten veroorzaken.
  • Diagnose en behandeling: De ziekte van Lyme kan goed behandeld worden met antibiotica. Als je in de eerste dagen of weken na de beet een rode verkleuring of vlek ziet rond de beet of op een ander deel van je lichaam, kun je het beste je arts raadplegen en een behandeling starten. Hoe eerder de behandeling wordt gestart, hoe groter de kans op herstel. Er bestaat momenteel geen vaccin tegen de ziekte van Lyme.

Lees hier het volledige artikel.