Met de start van het nieuwe jaar verandert nogal wat in de zorg. Qua verzekering is de inhoud van het basispakket en het eigen risico aangepast. Het verplichte eigen risico voor iedereen boven de 18 jaar stijgt van 165 euro naar 170 euro. Als je een orgaan hebt gedoneerd vervalt het eigen risico voor nacontroles.
De belangrijkste veranderingen in de basisverzekering staan hieronder op een rijtje. Let op: je aanvullende verzekering kan behandelingen (gedeeltelijk) wel vergoeden
Fysio
Voor fysiotherapie bij een chronische aandoening moet je voortaan de eerste 12 behandelingen zelf betalen Bekkenfysiotherapie bij urine incontinentie wordt door de basisverzekering vergoed tot en met de negende behandeling. Daarna moet je zelf betalen of aanvullend verzekeren.
Kaakchirugie
Als je een tand of kies laat trekken (eenvoudige extractie) bij de kaakchirurg wordt dit niet meer vergoed uit het basispakket.
Stoppen met roken.
Hulp bij het stoppen met roken is aan het basispakket toegevoegd. Wat je vergoed krijgt, hangt af van je zorgverzekeraar. Een zorgverzekeraar mag daar zelf invulling aan geven. In je polis van de zorgverzekeraar staat wat de vergoeding precies inhoudt. Dat kan dus per verzekeraar verschillen.
Antidepressiva
Antidepressiva worden niet meer voor alle vormen van depressie vergoed. Gebruik je nu antidepressiva, dan kan je behandelend arts je vertellen of deze verandering ook voor jou geldt.
Rollators en andere loophulpmiddelen.
De rollator, looprekken, krukken en dergelijke blijven, in tegenstelling tot eerdere berichten, in het basispakket van de zorgverzekering. Eerder in 2010 had het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aangekondigd dat de rollator en andere loophulpmiddelen uit het basispakket zouden verdwijnen. Ook de verzekeraars hadden dit al in hun nieuwe polissen voor 2011 aangekondigd. De minister van VWS heeft op aandringen van de Tweede Kamer besloten deze loophulpmiddelen toch in het basispakket te laten.
Pil / anticonceptie
De pil, het spiraaltje en andere anticonceptiemiddelen worden alleen nog vergoed voor vrouwen tot 21 jaar.
Logeren vanuit AWBZ
Vanaf 1 januari is logeren, of ‘kortdurend verblijf’, voor het eerst als aparte zorgvorm opgenomen in het Besluit zorgaanspraken AWBZ.
Logeren heeft als doel mantelzorgers te ontlasten. Dit kortdurend verblijf geldt voor mensen met een beperking of aandoening, die voor hun zorg permanent toezicht nodig hebben, met actieve observatie op regelmatige en onregelmatige momenten. Het maakt het mogelijk dat mantelzorgers de AWBZ-zorg in combinatie met permanent toezicht, even uit handen kunnen geven (bijvoorbeeld één of twee weekeinden per maand). Indien er al een indicatie is voor logeren met de functie ‘verblijf tijdelijk’, dan hoef je niets te doen.
PBG
Vanaf 1 januari 2011 kunnen mensen die daarvoor in aanmerking komen, weer een persoonsgebonden budget (pgb) voor zorg aanvragen. De pgb-stop is daarmee, onder voorbehoud van instemming van de Tweede Kamer, opgeheven.
Wat gaat er niet door?
Voorgenomen maatregelen die niet doorgaan in 2011.
De volgende maatregelen gaan niet door in 2011:
* de eigen bijdragen voor logopedie, ergotherapie, dieetadvisering;
* de eigen bijdrage voor de GGZ tweede lijn;
* de eigen bijdrage van maximaal € 200,00 voor geneesmiddelen;
* de maatregel dat voor een verblijf in een AWBZ instelling de eigen bijdrage minstens € 400,00 per maand moet bedragen;
* de maatregel om rollators en andere loophulpmiddelen uit het basispakket te halen gaat niet door.
Andere bezuinigingen
Naast de wijzigingen in het basispakket van de zorgverzekering komen er de volgende maatregelen:
* kortingen op de budgetten van ziekenhuizen en medisch specialisten;
* vermindering van het totale budget voor langdurige zorg (de AWBZ);
* verbetering van de zorg, bijvoorbeeld door onnodige operaties te voorkomen en te vervangen door lichtere behandelvormen;
* nieuwe eigen bijdragen of uitbreiding van bestaande eigen bijdragen voor bepaalde vormen van zorg.
Meer informatie
Meer informatie over de veranderingen in de zorg in 2011 (basispakket) vind je op de website veranderingenindezorg.nl. Zorgverzekeraars kunnen zelf veranderingen aanbrengen in hun aanvullende verzekeringen. Informatie daarover vind je op de website kiesbeter.nl.