Hoofdpijn is er in vele vormen en gradaties. De pijn kan op verschillende plaatsen in je hoofd voorkomen, hij kan in aanvallen opduiken en vergezeld gaan van andere klachten. De oorzaak is soms moeilijk te achterhalen. Voor een juiste diagnose moet je goed letten op de karakteristieken, zoals de timing, mogelijke triggers en andere symptomen. Bij heftige hoofdpijn die niet vanzelf verdwijnt, of als je ook andere symptomen ervaart, raadpleeg je beter een arts.
Soorten hoofdpijn
Er zijn heel veel verschillende vormen van hoofdpijn. We noemen enkele courante soorten op:
- Hoofdpijn door uitdroging. Door te weinig te drinken, trekken je hersenen samen, wat hoofdpijn veroorzaakt. Zorg dus altijd voor voldoende hydratatie.
- Hoofdpijn door medicatie. Wie vaak hoofdpijn heeft, is soms geneigd pijnstillers te slikken. Maar als je er te vaak inneemt, kan je hoofdpijn juist erger worden. Het resultaat is dat de hoofdpijn helemaal niet meer weggaat. Je kan ook last krijgen van bijkomende klachten zoals vermoeidheid, misselijkheid, prikkelbaarheid, angst of depressie.
- Hoofdpijn aan de achterkant van je hoofd of nek. Dit ziet men soms als gevolg van een slechte houding of slijtage van de bovenste wervelkolom. Werken aan een correcte houding is dus heel belangrijk. Verder kan je ook oefeningen doen. Je kan thuis zelf aan de slag gaan of een fysiotherapeut opzoeken.
- Spanningshoofdpijn. Dit is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. De pijn is er meestal aan beide kanten van het hoofd, achter de ogen of de nek. Het voelt aan als een strakke band rond je hoofd en de pijn is dof of drukkend. Spanningshoofdpijn is vaak een gevolg van stress of weinig slaap.
Lees hier het volledige artikel.