Kalium is een mineraal dat een belangrijke functie vervult in ons lichaam. Het behoort tot de familie van de elektrolyten, wat betekent dat het elektrische impulsen geleidt door het lichaam. Elektrolyten helpen bij een aantal essentiële lichaamsfuncties, zoals bloeddruk, normale waterbalans, spiersamentrekkingen, zenuwimpulsen, spijsvertering, hartritme en pH-balans.
Hoeveel kalium er precies aanwezig is je lichaam, wordt bepaald door je nieren. Heb je een tekort of een overschot aan kalium, dan kunnen er klachten ontstaan. Normale waarden bevinden zich tussen 3,5 en 5,1 mmol/liter.
In welke voedingsmiddelen zit kalium?
Je lichaam maakt van nature geen kalium aan. Het is dus belangrijk om voldoende kaliumrijke voedingsmiddelen op het menu te zetten. Je vindt het mineraal onder andere in:
- fruit: abrikozen, bananen, kiwi’s, sinaasappels, ananas,…
- groenten: bladgroenten, wortelen, aardappelen,…
- mager vlees
- volle granen
- bonen en noten
De meeste mensen krijgen voldoende kalium binnen door een evenwichtige voeding. Is dat niveau toch te laag, dan kan een arts het mineraal in supplementvorm voorschrijven. Als het tekort ernstig is, kan zelfs een intraveneuze behandeling nodig zijn. Bij een teveel aan kalium, kan een kaliumarm dieet of medicatie aangewezen zijn.
Lees hier het volledige artikel.