Welke rol speelt getrainde immuniteit bij afstoting getransplanteerde organen?

Amerikaanse NIAID stelt ruim 15 miljoen dollar beschikbaar.
Een consortium van Mount Sinai, Massachusetts General Hospital en Radboudumc heeft ruim 15 miljoen dollar ontvangen om de rol van getrainde immuniteit bij orgaanafstoting na transplantatie te onderzoeken. Getrainde immuniteit – het vermogen van het aangeboren immuunsysteem om infecties te onthouden – kan een nieuw aanknopingspunt zijn om het afstotingsproces tegen te gaan.

In de Verenigde Staten worden jaarlijks meer dan 40.000 orgaantransplantaties uitgevoerd. Naar schatting 30 procent van de organen gaat binnen de eerste vijf jaar verloren door afstoting. Hoe komt dat? Als verklaring wordt vrijwel altijd naar de aangeleerde (adaptieve) afweer gekeken. Dit onderdeel van het afweersysteem (immuunsysteem) gebruikt T-cellen – een type witte bloedcel – om bedreigingen op te ruimen. Een getransplanteerd orgaan is zo’n bedreiging, want het is niet van het eigen lichaam.

Om die afweerreactie af te remmen worden daarom afweer onderdrukkende middelen (immuunsuppressiva) gebruikt. Dat zorgt inderdaad voor een betere overleving van de getransplanteerde organen, maar kan afstoting van veel van de organen uiteindelijk niet voorkomen. Bovendien leidt de demping van het afweersysteem onder andere ook tot een verhoogde kans op infecties en kanker.

Lees hier het volledige artikel.