Waarom en hoe mensen bewust stoppen met eten en drinken – dat inventariseerden Eva Bolt e.a. (Amsterdam UMC) in 29 casussen. Ze baseerden zich daarbij op interviews met de betreffende patiënten en/of hun mantelzorgers en zorgverleners.
De resultaten van deze kwalitatieve studie verschenen in Annals of Family Medicine.
De onderzoekers onderscheiden drie specifieke groepen van patiënten. De eerst groep wil met de keuze eten en drinken te staken controle houden; het gaat om ouderen (>70 jaar) die hun autonomie hoog waarderen. Maar ze hebben geen interesse meer in de wereld om hen heen of willen voorkomen dat ze afhankelijk worden vanwege fysieke of cognitieve achteruitgang.
Ze hebben volgens de onderzoekers geen sterke wens om te sterven, maar toch is de wil om te leven verdwenen. Aan het besluit dat leidt tot het stoppen met eten en drinken gaat een proces vooraf dat lang kan duren. Anderen spelen geen of slechts een geringe rol in die besluitvorming en zij worden dan ook pas laat in dat proces geïnformeerd.
Lees hier het volledige artikel.