Welke medicijnen zijn verborgen dikmakers?

Maar liefst 10 tot 15 procent van de gewichtsproblemen zouden een gevolg zijn van medicatiegebruik. Sommige medicijnen maken je bijvoorbeeld hongeriger. Andere vertragen je vermogen om calorieën te verbranden of zorgen ervoor dat je extra vocht vasthoudt.

Als je vermoedt dat je dagelijkse pil wel eens de oorzaak zou kunnen zijn van die extra kilo’s, kan je met je arts bespreken of je de dosering kan aanpassen. Of hij kan alternatieve medicatie voorstellen met dezelfde werking. Als dat niet mogelijk is, kan je ook de hulp inroepen van een diëtist om je gewicht onder controle te houden.

7 soorten medicatie die je dikker kunnen maken
Hieronder een (niet-limitatieve) lijst van medicijnen die erom bekendstaan het gewicht te beïnvloeden.

Antidepressiva
Antidepressiva stimuleren de hoeveelheid van bepaalde feelgood-chemicaliën in je hersenen. Sommige van die chemicaliën regelen ook je eetlust en de manier waarop je lichaam calorieën afbreekt. Zo zijn er bijvoorbeeld personen die zich nooit verzadigd voelen. Of je maakt meer vet aan, ook al eet je niet meer. Dat ziet men vooral na een lange periode van antidepressiva slikken.

Stemmingsstabilisatoren
Deze medicijnen helpen bij de behandeling van psychische aandoeningen zoals bipolaire stoornis of schizofrenie. Ze werken rechtstreeks in op je hersenen en beïnvloeden je gewicht en stofwisseling. Stemmingsstabilisatoren zorgen ervoor dat je eetlust op gang komt en blijft. Ook hier geldt dat vooral mensen die ze lange tijd gebruiken, doorgaans meer aankomen.

Lees hier het volledige artikel.