Ieder geneesmiddel dat duizeligheid en/of sufheid kan geven, verhoogt het risico dat mensen gedesoriënteerd raken, vallen en iets breken. Nursing zet de meest valgevaarlijke geneesmiddelen op een rij.
Van 1 tot 7 oktober was het valpreventieweek. Een botbreuk bij een gevallen oudere zou een reden moeten zijn om de medicatie aan te pakken, schreef Medisch Contact. Maar welke medicijnen vergroten zoal het risico op vallen?
Slaap- en kalmeringsmiddelen
Er zijn kortwerkende en langwerkende slaapmiddelen. Kortwerkende middelen (bijvoorbeeld temazepam, zolpidem) helpen om in te slapen. Deze zijn de volgende ochtend meestal uitgewerkt, al hangt dit wel af van de gebruikte dosering en kan dit per persoon verschillen. Langwerkende middelen (bijvoorbeeld nitrazepam) helpen om door te slapen. Er is een kans dat hun versuffende werking ‘s morgens nog niet voorbij is. Zowel kort- als langwerkende middelen werken spierontspannend en versuffend.
Ook kalmeringsmiddelen werken versuffend en spierontspannend. Wie onder invloed van een slaap- of kalmeringsmiddel opstaat (bijvoorbeeld om ‘s nachts te plassen) kan daardoor moeite hebben om op de been te blijven. Bovendien kan een langwerkend middel ook overdag de kans op vallen groter maken. Ouderen zijn nog gevoeliger voor de sufmakende bijwerkingen, waardoor er een grotere kans is op vallen. Daarom is de startdosering vaak lager.
Voorbeelden van slaapmiddelen die het valrisico verhogen: temazepam, zolpidem, nitrazepam.
Lees hier het volledige artikel.