Welke kankers zijn erfelijk en hoe kan men ze opsporen?

Kanker wordt veroorzaakt door bepaalde afwijkingen aan de genen, ook genmutaties genoemd. Hoewel de meeste genmutaties ongevaarlijk zijn, bestaat de kans dat sommige cellen ongecontroleerd verder delen, waardoor een kankergezwel ontstaat. De oorzaak van kanker kan een erfelijk risico zijn, hoewel dat maar zelden het geval is.

Genmutaties kunnen we gedurende ons leven verwerven door willekeurige fouten in onze celdeling of door blootstelling aan bepaalde stoffen zoals tabaksrook. Soms worden de genmutaties doorgegeven van ouder op kind. Dan spreken we over erfelijke kanker. Kanker kan dus genetisch bepaald zijn, maar in de meeste gevallen is dat niet zo. Bij ongeveer 5 tot 10 procent van de kankerpatiënten zou genetische aanleg een doorslaggevende rol spelen. De variatie in het percentage is te wijten aan het soort kanker: eierstokkanker is bijvoorbeeld vaker erfelijk dan andere kankers.

Welke kankersoorten zijn erfelijk?
Het feit dat verschillende personen binnen één familie kanker hebben gekregen, heeft niet altijd met erfelijkheid te maken. Familieleden delen namelijk vaak gelijkaardig (ongezonde) leefgewoonten, waardoor ze een hoger risico lopen op kanker. Zo zal bijvoorbeeld in een familie met veel rokers vaker longkanker voorkomen.

Van een aantal kankers weten we echter dat ze erfelijk kunnen zijn:

  • Borstkanker en eierstokkanker
  • Darmkanker (bij bepaalde erfelijke darmziekten: HNPCC en FAP)
  • Melanoom (vorm van huidkanker)
  • Prostaatkanker

Lees hier het volledige artikel.