Welke cellen en welk DNA zijn van wie?

Wetenschappers ontmengen bloedmonsters.
Geef onderzoekers van het Erasmus MC een buisje met bloed van meerdere mensen, en ze vertellen je van hoeveel mensen er materiaal in zit. En wie deze mensen zijn. De nieuwe aanpak komt vooral van pas in de forensische wetenschap, waar sporen vaker wel dan niet gemengd zijn.

Het is een bekend probleem in de forensische genetische identificatie: op een plaats delict is een spoor gevonden, maar er zit biologisch materiaal in van meerdere personen. Denk bijvoorbeeld aan de analyse van een wattenstaafje dat langs een deurkruk is gehaald. Welk DNA is van wie? Mensen genetisch karakteriseren en identificeren vanuit vermengde sporen is in de forensische praktijk vaak onmogelijk.

Onderzoekers van het Erasmus MC laten zien dat een techniek die al langer gebruikt wordt in de biomedische wetenschappen een helpende hand kan bieden. Met deze techniek lukt het ze om de cellen van verschillende mensen te scheiden in een gemengd bloedmonster. Tot negen personen aan toe.
Bovendien kunnen ze afleiden van welke geografisch afkomst en sekse de bijdragers zijn en ze kunnen ze individueel identificeren.

Lees hier het volledige artikel.