Een 16-jarige jongen en een vrouw van eind zestig met het risico op een dwarslaesie kunnen zich weer vrijelijk bewegen dankzij een op maat geprinte, titanium implantaat dat de wervels ondersteunt.
In het UMC Utrecht heeft een team van ingenieurs, chirurgen en wetenschappers deze behandeling ontwikkeld. “Er ligt nu een blauwdruk klaar, zodat ook andere ziekenhuizen deze behandeling kunnen uitvoeren”, vertelt Koen Willemsen arts en 3D-print-specialist in het UMC Utrecht.
Deze behandeling en de blauwdruk zijn op 23 juli gepubliceerd in ‘The Lancet’.
De 16-jarige jongen meldde zich in 2016 bij de spoedeisende hulp van het UMC Utrecht. Hij heeft neurofibromatose, een ziekte waarbij goedaardige gezwellen rond de wervelkolom kunnen ontstaan. Bij deze jongen had dat tot een enorme instabiele misvorming van de wervelkolom geleid. Tijdens een eerdere operatie zijn er ter ondersteuning twee stangen achter zijn ruggenwervels geplaatst. Maar zijn ziekte had er toe geleid dat ondanks de versteviging zijn wervelkolom naar voren zakte.
Zijn behandelend orthopeed Moyo Kruyt vertelt: “Op een gegeven moment is zijn rug volledig dubbelgeklapt. Een snelle ingreep was nodig om een volledige dwarslaesie te voorkomen. De noodoplossing was een halo-tractie: een stalen band om zijn hoofd die zijn rug min of meer recht trekt, om de zenuwen van het ruggenmerg te ontlasten. Voor de lange termijn is dit natuurlijk geen oplossing.”
Lees hier het volledige artikel.
Klik op het filmpje voor meer informatie.