Eén op de zeven mensen heeft last van werkstress, dat zijn meer dan één miljoen werknemers. Werkstress is daarmee beroepsziekte nummer één. Jonge werknemers lopen het grootste risico op een burn-out.Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid organiseert daarom samen met TNO en Focalpoint, van 16 tot en met 19 november de tweede editie van de Week van de Werkstress. Dit jaar met speciale aandacht voor jongeren.
Burn-out onder jonge werknemers
Jonge werknemers vormen een risicogroep. Wie eenmaal een burn-out heeft gehad, heeft een vergroot risico op een tweede. Deze generatie vormt de komende 40 jaar een belangrijk onderdeel van onze beroepsbevolking. En juist daarom is het belangrijk dat er op het werk over werkstress gesproken wordt. De Week van de Werkstress biedt een uitgelezen kans om dat gesprek op gang te brengen en te houden, met tal van activiteiten om de werkstress te verminderen en het werkplezier te verhogen.
“Ik sliep op mijn werk en ik sprak mijn vrouw alleen per telefoon”
Chef-kok Bas Vermeeren (35) uit Noord-Brabant weet wat die cijfers betekenen voor het individu dat tegen teveel werkstress en zelfs burn-outklachten aan loopt. “Mijn eerste burn-out kreeg ik na de deelname aan een televisieprogramma. Vanaf mijn vijftiende werk ik al in de horeca. Werkstress ben ik wel gewend, maar dit ging een stuk verder. Alles draaide om kijkcijfers en er werd heel erg hard gewerkt. Ik sliep op het werk en mijn vrouw sprak ik alleen nog over de telefoon. In die periode woog ik 67 in plaats van 90 kilo. Als ik foto’s bekijk uit die tijd dan schrik ik heel erg. Mijn huid was grauw en mijn ogen stonden dof. Waarschijnlijk ben ik daarna te snel doorgegaan, want vlak daarna kreeg ik een tweede burn-out bij een andere werkgever. Mijn lichaam gaf opnieuw aan dat het genoeg was”. Pas bij de derde burn-out trof Bas een betrokken werkgever en kon hij langzaam herstellen. “Bij restaurant SEC werd ik goed begeleid.
De manager gaf mij de kans om langzaam mijn uren op te bouwen. Ik mocht elke dag rustig beginnen en er werd goed op mij gelet. Het was heel fijn werk en ik genoot volop, maar juist deze betrokken aanpak zorgde ervoor dat ik doorkreeg dat ik nog niet hersteld was van de andere burn-outs. Ik heb een jaar nodig gehad om er bovenop te komen. Ik schaamde me heel erg om thuis te moeten zitten. Langzaam ben ik over mijn gevoelens gaan praten. Met een psycholoog, maar ook met vrienden en lotgenoten”. Op dit moment is Bas chef-kok in Baarle-Nassau. Hij begeleidt stagiaires en leerlingen en probeert hen voor te bereiden op de werkstress in de horeca.
100 bedrijven doen mee aan Week van de Werkstress
De Week van de Werkstress is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking met TNO en Focalpoint, om het gesprek over werkstress tussen werkgevers en werknemers te stimuleren, om zo vroegtijdig werkstress en burn-out te signaleren.
Lees hier het volledige artikel.