Ondanks dat één op de vijf Nederlanders aan chronische pijn lijdt, weet amper 16% van de Nederlandse bevolking wat chronische pijn is. Om dit probleem aan te kaarten organiseren verschillende Nederlandse ziekenhuizen, de Patiënten Vereniging voor Neurostimulatie, de Vereniging voor Neuromodulatie Nederland en St. Jude Medical, internationaal producent van medische apparatuur, samen de week van de chronische pijn.
Tijd voor bewustwording
Het doel van deze week is om Nederlanders voor te lichten over de symptomen en behandelingen van chronische pijn. Van 23 november t/m 2 december 2015 vinden er workshops en voorlichtingssessies over chronische pijn plaats in de deelnemende ziekenhuizen. Zo kunnen huidige patiënten en mensen die vermoeden dat ze last hebben van chronische pijn meer leren over deze aandoening en de mogelijke behandelingen.
“Jaren wachten op juiste diagnose”
Dr. Harold Nijhuis, pijnspecialist in het Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en landelijke ambassadeur voor de week van de chronische pijn, vindt het belangrijk om Nederlanders voor te lichten over chronische pijn: “We weten dat patiënten vaak jaren wachten voor ze gediagnostiseerd worden met chronische pijn. Het kan dus zijn dat een groot aantal mensen op dit moment onnodig lijdt of verkeerde behandelingen krijgt, wat vaak voor meer problemen zorgt en een juiste diagnose moeilijker maakt. De Week van de Chronische Pijn is een belangrijke stap vooruit in de voorlichting van Nederlanders over chronische pijn en zal ervoor zorgen dat we patiënten sneller kunnen diagnosticeren en helpen om te gaan met hun pijn”.
Wat is chronische pijn?
Chronische pijn is een aandoening waarbij pijnsymptomen langer dan drie maanden blijven aanhouden terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. Dit soort pijn is vaak zowel fysiek als emotioneel afmattend en gaat in sommige gevallen zelfs nooit weg. De aandoening kan veroorzaakt worden door schade aan zenuwbanen via een trauma of eenvoudige chirurgische ingrepen.
Lees hier het volledige artikel.