Van de medisch adviseur
Ziekte van Lyme,
We zien als reumatoloog regelmatig mensen met ziekte van Lyme. Omdat het zo’n uitgebreid onderwerp is, wil ik me vooral beperken tot de reumatologische verschijnselen en de manieren om ziekte te voorkomen. De ziekte van Lyme ontstaat als een mens door een besmette teek gebeten wordt. De eerste 6 tot 24 uur na de beet is er nog niets aan de hand, maar daarna gaat de veroorzaker van de ziekte, namelijk de bacterie genaamd Borrelia die in de dunne darm van de besmette teek zit, migreren naar het bloed van de mens en besmet de mens. Na de besmetting hoeft de mens er helemaal niet ziek van te worden en als dat toch gebeurt, is het meest voorkomende ziekteteken een huidafwijking genaamd erythema migrans.
Deze naam betekent erythema=rode huidverkleuring en migrans=verplaatsend. De rode huidafwijking ontstaat meestal enkele dagen tot weken na de beet op de plaats waar de teek gezeten heeft en meestal dus nadat de teek er alweer afgevallen is en wordt langzaam groter. De vlek kan enkele weken blijven zitten. Dus we hebben enkele weken de tijd om de ziekte tegen te houden. We weten namelijk dat als je behandelt met antibiotica, de ziekte niet verder gaat.
Daarom vind ik het ook zo spijtig dat er zo angstig gereageerd wordt op tekenbeten, preventie is de boodschap. Als u gewandeld heeft in bossen, kijk uzelf dan ’s avonds na op teken. Zit er een teek, verwijder die dan, en u zal niet ziek worden, simpel toch? Kijk wel goed want het zijn vooral de nymphen van de teek (de jonkies) die mensen bijten, en die zijn erg klein.
Vorige zomer had ik zowel een beet van een nymphe als van een volwassen teek op eenzelfde dag. Het viel me toen op dat beide beten best prikten, dus ik was gewaarschuwd en toen ik thuiskwam, heb ik ze er meteen afgehaald met een tekentang. Ik heb ook al tekenbeten gehad die ik helemaal niet gevoeld heb, en dan was het goed dat ik mijn huid nakeek.
Dus op tijd de teek verwijderen (binnen 24 uur) is de eerste vorm van preventie. De tweede vorm van preventie is letten op de huiduitslag. Als u een rode vlek heeft of kring die langzaamaan (over dagen tot weken) groter wordt, ga er dan mee naar de huisarts, want als u dan behandeld wordt met antibiotica, gaat de ziekte niet verder.
Het komt slechts zeer zelden voor dat mensen na een tekenbeet een gewrichtsontsteking krijgen. Bovendien is het ook een late verschijning na een tekenbeet, het kan tot enkele maanden tot jaren na de tekenbeet optreden. Typisch is dat een ontsteking van één groot gewricht, meestal van een knie.
Die ontsteking komt dan geleidelijk en is niet steeds even sterk aanwezig. Het is meestal ook niet zo pijnlijk maar vaak hinderlijk omdat er veel vocht in de knie zit waardoor die stijf aanvoelt. Als de ziekte niet behandeld wordt, verdwijnt de ontsteking meestal zonder schade achter te laten maar dat kan wel enkele jaren duren. Met antibiotica verdwijnt het sneller. Soms zijn antibiotica alleen niet voldoende maar moeten er ook ontstekingsremmers gegeven worden.
De behandeling met antibiotica duurt een maand en het kan daarna mag enkele weken duren voor de ontsteking weg is. Blijft de ontsteking terugkomen dan testen we het gewrichtsvocht: we kijken of de bacterie nog steeds aanwezig is. Als dat het geval is, krijgt iemand een tweede kuur antibiotica, dan meestal via een infuus gedurende 14 dagen. Als het tegenzit ben je dus enkele maanden met de behandeling bezig. Gelukkig houden mensen er meestal geen beschadiging van het gewricht aan over en verdwijnen dus uiteindelijk alle gewrichtsklachten.
C.M.A. De Gendt, reumatoloog
12 comments for “We zien als reumatoloog regelmatig mensen met ziekte van Lyme”