In Amsterdam werd Arie de Froe 70 jaar geleden benoemd tot hoogleraar Antrobiologie en menselijke erfelijkheidsleer, destijds een nieuw vakgebied. Inmiddels kent Amsterdam UMC een internationaal gerenommeerde afdeling Humane genetica met onderzoek, diagnostiek en kliniek als belangrijke pijlers.
Genetici Mieke van Haelst en Erik Sistermans lichten toe waarom de humane genetica een centrale positie in de hele medische zorg heeft gekregen.
Hoogleraar Mieke van Haelst, klinisch geneticus in Amsterdam UMC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Humane Genetica (NVHG) vertelt dat de genetica na de oprichting van de NVHG in 1949 een snelle ontwikkeling doormaakte.
“Zo werd in de jaren 50 van de vorige eeuw de techniek om chromosomen zichtbaar te maken sterk verbeterd en ontdekten Watson en Crick hoe de structuur van ons DNA eruitzag. In de jaren 70 lukte het om de bouwstenen van het DNA af te lezen. Sinds de afronding van het Human Genome Project, net na de eeuwwisseling, weten we dat de mens zo’n 20.000 genen heeft.”
Lees hier het volledige artikel.