‘We moeten de wereld overtuigen van de waarde van diëtetiek’

‘We moeten de wereld overtuigen van de waarde van diëtetiek’
Diëtisten kunnen het verschil maken in de gezondheid van mensen op persoonlijk en maatschappelijk niveau, en de wereld moet hiervan overtuigd worden. Daarvoor is wetenschappelijk bewijs nodig.

Dat stelt buitengewoon hoogleraar diëtetiek Marian de van der Schueren aan de Wageningen University & Research. Op donderdag 11 november 2021 sprak zij haar inaugurele rede uit, met als titel “The proof of the pudding is in the eating”.

Verschuivingen in het vakgebied
‘Zo’n 50 jaar geleden werkte een diëtist in het ziekenhuis onder supervisie van een arts, en bracht tijd door in keukens’, vertelt De van der Schueren. ‘Inmiddels is de diëtist de voedingsprofessional die complexe zorg levert in een steeds veranderende omgeving.’ Nu is het volgens De van der Schueren tijd om een stap verder te gaan en diëtetiek wetenschappelijk op de te kaart zetten. Ze hamert erop dat er meer wetenschappelijk bewijs nodig is voor het effect dat de diëtist kan bereiken. De diëtist heeft een unieke rol binnen de voedingswetenschap en dat moet meer naar buiten worden gebracht.

Lees hier het volledige artikel.