Wanneer je eigen nieren, longen, hart of lever niet goed werken, kun je soms een orgaan krijgen van iemand anders. Zo’n orgaantransplantatie is een ingewikkelde operatie. Het is altijd spannend hoe lang een donororgaan overleeft in een ander lichaam. Hoe staat het met de kwaliteit van donororganen?
Slechts twee organen kun je tijdens je leven doneren, namelijk één van je nieren en een gedeelte van je lever. Andere organen zoals je hart en longen heb je zelf nodig om te overleven. Daarom zijn deze organen altijd afkomstig van iemand die is overleden. Maar wat betekent dit voor de kwaliteit van donororganen, nu de levensverwachting in Nederland stijgt?
Bij orgaandonatie bestaat altijd een risico dat het donororgaan wordt afgestoten door het lichaam van de ontvanger, doordat het immuunsysteem het lichaamsvreemde orgaan aanvalt. Toch bestaan er steeds meer succesverhalen. Zo ontdekte de Groningse arts-onderzoeker Daan Kremer deze zomer een patiënt, bij wie de donornier – afkomstig van een overleden donor – meer dan vijftig jaar lang goed functioneerde.
Lees hier het volledige artikel.