Watervergiftiging: waarom is te veel water ongezond en hoeveel is te veel?

Wanneer je bij warm weer en tijdens inspanning veel zweet, is het essentieel om dat verloren vocht aan te vullen. Maar je mag ook niet overdrijven: als je te veel water of een isotone sportdrank drinkt, kan je een zogenaamde watervergiftiging krijgen doordat er te weinig zout (natrium) in het bloed zit.

Wat is een watervergiftiging?
Watervergiftiging of hyponatriëmie ontstaat wanneer er te veel water (of frisdrank of een hypotone sportdrank) en te weinig natrium wordt ingenomen. Tijdens inspanning waarbij je zweet, gaat er bovendien natrium verloren, terwijl de nieren het extra vocht dat je inneemt, niet snel genoeg kunnen afvoeren. Een langdurige fysieke inspanning kan er ook toe leiden dat de nieren minder vocht kunnen verwerken.

Wanneer je dan (te) veel drinkt, wordt het bloed bij wijze van spreken te dun door een tekort aan natrium, en wordt het evenwicht tussen de hoeveelheid natrium buiten en binnen de lichaamscellen verstoord.

Dit fenomeen treedt op wanneer de concentratie natrium in het bloed daalt onder de 135 millimol per liter, of ongeveer 3 gram per liter. De normale concentratie ligt tussen 135 en 145 millimol per liter. Dit kan een levensbedreigende situatie zijn.

Lees hier het volledige artikel.