Wat zijn de symptomen van psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidontsteking die zwaar weegt op de levenskwaliteit van de patiënten. In België lijden 200.000 tot 300.000 mensen eraan, ongeveer evenveel mannen als vrouwen.
Psoriasis duikt meestal op tussen 15 en 35 jaar en een tweede piek wordt gezien tussen 50 en 60 jaar, maar eigenlijk kan de ziekte op elke leeftijd verschijnen. De diagnose van psoriasis wordt gesteld via een onderzoek van de huid, de hoofdhuid en de nagels door de arts. Bij twijfel kan de arts een biopsie uitvoeren.

Symptomen psoriasis
Psoriasis (afgeleid van het Griekse ‘psora’) is een niet-besmettelijke chronische huidontsteking. Ongeveer 2 % van de wereldbevolking lijdt eraan. Typische symptomen van de ziekte zijn scherp begrensde roodachtige vlekken op de huid die zijn bedekt met hardnekkige zilverwitte schilfertjes.

Psoriasis komt vooral voor op de hoofdhuid, de knieën en de ellebogen, de borst, de rug en de bovenste en onderste ledematen, maar kan ook op andere lichaamsdelen verschijnen. De aandoening kan beperkt blijven tot enkele vlekjes, of grote delen van het lichaam bedekken. Ook de teen- en vingernagels kunnen door de ziekte aangetast worden.

Er bestaan verschillende vormen van psoriasis, maar de meest typische en meest voorkomende is plaque psoriasis (ook psoriasis vulgaris genoemd). Bijna 80% van de psoriasispatiënten heeft deze vorm. Bij bijna 30% van de psoriasispatiënten worden behalve de huid ook de gewrichten aangetast. Dan spreekt men van psoriasis artritis.

Lees hier het volledige artikel.