Overgeven, diarree en koorts: meestal is een salmonellabesmetting onschuldig, maar in sommige gevallen kan het gevaarlijk of zelfs dodelijk zijn. Wat is salmonella precies?
In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting 30.000 mensen door salmonella te maken met een acute maag-darminfectie, blijkt uit cijfers van het RIVM. “Salmonella is de verzamelnaam van een groep ziekmakende bacteriën die voorkomt bij mens en dier”, zegt Jacques Neefjes, hoogleraar chemische immunologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Er bestaan ongeveer vijftienhonderd soorten salmonella’s. “De twee bekendste zijn Salmonella enteritidis en Salmonella typhimurium. De eerste variant wordt overgedragen via kippen en runderen, dus door het eten van besmette rauwe eieren en rauw vlees. De tweede variant wordt overdragen door zieke muizen, waarvan de uitwerpselen op groente en fruit terechtkomen. De kans is klein dat een mens een ander mens besmet.”
Lees hier het volledige artikel.