Wat zijn de gevaren van hoge bloeddruk en hoe kom je er vanaf?

Vaten onder druk – artikel uit LUMC Magazine. Om op tijd te zijn voor mijn afspraak wacht ik niet op de lift maar beklim in snel tempo zeven trappen. Mijn hart klopt stevig en ik voel dat mijn huidskleur een ‘gezonde’ tint aanneemt. Die normaal zo keurige bloeddruk van mij is nu vast torenhoog, denk ik. Dat treft, want ik ben op weg naar een interview over hoge bloeddruk – een gevaarlijke kwaal waar vele Nederlanders aan lijden. En helaas niet alleen als ze net zeven trappen hebben beklommen.

Zonder bloed dat door je aderen stroomt – en dus tegen de wanden van je bloedvaten drukt – kun je niet leven. Maar een te hoge bloeddruk geeft gezondheidsrisico’s. Dat komt doordat de binnenbekleding van de vaten dan beschadigd raakt en minder goed functioneert, legt internist ouderengeneeskunde dr. Majon Muller uit. Zij is gespecialiseerd in hoge bloeddruk bij ouderen. “Daardoor vormt zich bindweefsel, dat de vaten stijver en nauwer maakt.” Nierarts dr. Paul van der Boog, gespecialiseerd in het zelf managen van hoge bloeddruk, vult aan: “En dat kan weer leiden tot hart- en vaatziekten en tot beschadiging van de nieren.”

Boven- en onderdruk
Op zich geeft een hoge bloeddruk zelden klachten. “Veel mensen denken dat je hoofdpijn of een rood hoofd krijgt van een hoge bloeddruk, en dat je ervan gaat zweten of duizelig wordt. Maar dat is eerder uitzondering dan regel”, zegt prof. Menno Huisman (internist vasculaire geneeskunde).

Het is naast de acute gezondheidsrisico’s vooral vanwege de gezondheidsrisico’s op langere termijn dat zorgverleners regelmatig naar de bloeddrukmeter grijpen. Als patiënt krijg je dan een band om je bovenarm die stevig wordt opgepompt en dan weer leegloopt. Daarna krijg je twee getallen te horen: 130/80 bijvoorbeeld. Maar wat betekenen die getallen? “De eerste waarde is de bovendruk, gemeten in millimeter kwik”, legt Van der Boog uit. “Dat is de bloeddruk in de vaten op het moment dat het hart samenknijpt en met volle kracht het bloed de aderen inpompt. Het tweede getal, de onderdruk, geeft aan hoe hoog de druk is als het hart juist ontspant.”

Lees hier het volledige artikel.