Bij de start van een nieuw jaar is het traditie om nog even terug te blikken. De laatste dagen van een jaar komen er altijd wel ‘rang- of toplijstjes’ voorbij. In 2015 werden verschillende internationale ranglijsten uitgebracht over de ‘zorg’. Volgens de Euro Health Consumer Index 2014 (EHCI) is de Nederlandse zorg voor het tweede jaar op rij Europees kampioen. En volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Bloomsberg bezet Nederland de 40e plaats van de ‘landen met het meest efficiënte zorgsysteem ter wereld’.‘Grumpy’ Nederlanders
Anne Björnberg, onderzoeker en betrokken bij het opstellen van de EHCI, gaf eind november een presentatie aan de Vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij benadrukte de koppositie van de Nederlandse zorg in Europa. Naar aanleiding van deze presentatie twitterde VVD-Tweede Kamerlid Rutten: “Björnberg geeft aan dat Nederlanders onvoldoende inzien hoe goed het zorgstelsel in vergelijking met andere landen is. Hij noemt ons grumpy.”
Volgens Björnberg zouden we in Nederland best wat positiever naar ons zorgsysteem mogen kijken.
Maar wat is nu eigenlijk echt de waarde van zo’n ranglijst? Wat zegt dit over de zorg die je dag in dag uit meemaakt? Niet echt heel veel, helaas. Wanneer je zelf zorgvrager bent, weet je ook wel op welke punten onze zorg nog moet verbeteren en dat ons zorgstelsel zwaar onder druk staat door de vele bezuinigingen en steeds hogere zorglasten.
Goochelen met cijfers
Aan Zorgvisie vertelt Michael van de Berg van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat het EHCI-onderzoek in wetenschappelijke onderzoekskringen niet serieus genomen wordt. De basis voor de Europese ranglijst wordt gevormd door een willekeurige lijst van 40 indicatoren. Hoe je als land scoort op deze indicatoren, bepaalt je ranking op de lijst. Door wat wel en wat niet meegewogen wordt in de berekening, kan een vertekend beeld ontstaan.
Lees hier het volledige artikel.