Aan de hand van vragen uit de praktijk, doet de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoek naar behandelingen van veelvoorkomende kleine kwalen. Waterwratjes zijn daar een voorbeeld van. Ze komen vooral voor bij jonge kinderen en kunnen veel hinder geven. Omdat het gemiddeld een jaar duurt voordat waterwratjes verdwijnen, vragen huisartsen zich af of er niet een manier is om er sneller vanaf te komen.
Niet alleen ernstige aandoeningen verdienen aandacht van onderzoekers. Er zijn immers veel kleine kwalen waar veel mensen elke dag last van hebben. Om te weten wat wel en wat niet werkt tegen waterwratjes, is net als voor andere ziekten goed wetenschappelijk onderzoek nodig.
Waterwratjes bij de huisarts
Waterwratjes worden veroorzaakt door een virus. De meeste volwassenen zijn als kind al een keer besmet geweest. Daarom krijgen zij meestal geen waterwratjes meer. Als een kind waterwratjes krijgt, komen er vaak langzaam steeds meer bij. Deze blijven tot wel een jaar aanwezig. Kinderen met waterwratjes kunnen ook andere kinderen besmetten. De wratjes zelf kunnen soms jeuk en pijn veroorzaken. Vandaar dat ouders geregeld hun huisarts bezoeken met de vraag of er iets tegen te doen is. Op dit moment weten we dat niet goed.
Lees hier het volledige artikel.