Bij buikgriep is het slijmvlies van de binnenkant van de maag en darmen ontstoken. Dit zorgt voor diarree of overgeven, maar ook voor misselijkheid, buikpijn, hoofdpijn en soms koorts. Buikgriep is besmettelijk, dus het is oppassen als je het hebt of je in contact komt met iemand die het heeft.
De buikgriep wordt overgedragen via ongewassen handen of doordat iemand hoest of niest. Buikgriep ontstaat ook als iemand bedorven eten heeft gegeten of besmet water heeft gedronken.
Wat kun je doen bij buikgriep?
In feite kun je niet veel doen bij buikgriep. Het virus of de bacterie moet er gewoon uit. En hoe raar dat ook klinkt, dat gebeurt het beste door over te geven en of door diarree te hebben. Het lichaam gooit als het ware de foute stoffen uit het lichaam. Het risico bij buikgriep is echter dat je uitdroogt. Bij kinderen jonger dan 2 en ouderen gebeurt dat nog sneller dan mensen die niet in die leeftijdscategorie vallen. Hoewel de meeste mensen niet aan drinken moeten denken, is dat wel het enige dat heel belangrijk is.
Drink daarom heel vaak kleine beetjes. Dat kan warme thee zijn, bouillon (ook goed voor de zouten die uit het lichaam worden gegooid) of gewoon water. Wie denkt dat het niet helpt om te drinken omdat het vocht er toch direct weer uitkomt, heeft het fout. Een deel van het vocht komt echt wel in het lichaam terecht. Wie symptomen vertoont van uitdroging kan het beste ORS nemen. Dat is een drankje met zouten en suikers. Het is vies, maar het werkt wel heel goed, omdat het door de samenstelling vocht vasthoudt in het lichaam. Gewoon eten mag ook, maar daar zal niet iedereen zin in hebben. Dat geeft overigens niks, het lichaam kan best een paar dagen zonder eten. Iets kleins nemen om toch wat energie te hebben, is overigens wel verstandig. Zelfs als iemand meerdere keren per dag op de wc zit, komt er toch een deel van het eten in de darmen terecht.
Lees hier het volledige artikel.