Bij scoliose heeft iemand 1 of 2 bochten in de wervelkolom van de rug. De wervelkolom is dus kromgegroeid. Door een scoliose kan iemand ook een soort bol (convexe scoliose) op zijn rug krijgen. Dit komt omdat de wervelkolom dan is verdraaid. Ook kunnen de schouders op ongelijke hoogte zitten.
Wanneer ontstaat scoliose?
Scoliose kan al ontstaan op jonge leeftijd. Wel zijn er een aantal soorten scoliose. Het meest voorkomende type, idiopathische scoliose, ontwikkelt zich bij gezonde kinderen, meestal bij meisjes. Dit gebeurt dan tijdens de vroege pubertijd. Van de honderd kinderen hebben er ongeveer 3 scoliose. Door de scoliose kunnen ze lastiger bewegen en (rug)pijn hebben. Doordat de wervelkolom anders beweegt, kan dit ook invloed hebben op de werking van de longen. Deze wordt dan beperkt. En als tiener is het natuurlijk niet leuk om een rug te hebben die er anders uitziet dan die van leeftijdsgenoten. Opvallend is namelijk vaak de bolling op de rug. Hoe erger de scoliose, hoe groter die bult – die ook wel wordt aangeduid met gibus.
Een (jong) kind dat rugklachten heeft, kan dus scoliose hebben. Het advies is dan ook om met een kind met rugklachten de huisarts te raadplegen. Die kan doorverwijzen naar een specialist, de orthopeed.
Lees hier het volledige artikel.