Jaarlijks krijgen meer dan 70.000 personen in België te maken met kanker. Het is nog altijd een van de meest voorkomende doodsoorzaken ter wereld, hoewel de overlevingskansen bij patiënten al sterk zijn verbeterd door innovatieve technieken.
Wat is kanker?
Kanker wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van abnormale cellen die zich ongecontroleerd delen. Die abnormale cellen vormen een massa of een tumor. Ze kunnen normaal lichaamsweefsel binnendringen en vernietigen. Kanker kan zich door het hele lichaam verspreiden. In dat geval spreekt men van uitzaaiingen.
Hoe krijg je kanker?
Kanker wordt veroorzaakt door veranderingen (mutaties) in het DNA in de cellen. Als voldoende mutaties zijn opgestapeld in een cel, wordt de cel kankerachtig. Deze kankercel zal zich op een onbeheerste manier gaan delen.
Experten tasten nog in het duister over wat precies de mutaties veroorzaakt. Wel zijn bepaalde risicofactoren bekend. Sommige daarvan heb je zelf in de hand, bijvoorbeeld roken, overgewicht of UV-straling, maar andere zijn onvermijdelijk. Denk maar aan leeftijd, etniciteit of erfelijkheid.
Lees hier het volledige artikel.