Vaak wordt gedacht dat iemand met hyperventilatie geen lucht krijgt. Bij hyperventilatie ademt echter iemand te snel. Een volwassene ademt ongeveer tien keer per minuut. Iemand die hyperventileert, doet dat meer dan 20 keer, minimaal het dubbele dus. Daardoor verdwijnt er te veel kooldioxide uit het lijf en wordt er teveel zuurstof opgenomen.
Alkalose
Maar omdat het CO2 gehalte lager wordt, wordt ook het zuurgehalte van het bloed te laag. Dit heet alkalose en zorgt voor klachten. Bovendien vernauwen de bloedvaten bij hyperventilatie en dat betekent dat alles in het lichaam te weinig zuurstof krijgt, ondanks het feit dat er (teveel) zuurstof wordt ingeademd. Ook de hersenen krijgen te weinig zuurstof.
Acute of chronische vorm
Als iemand een acute vorm van hyperventilatie heeft is dat gewoon heel duidelijk. Iemand krijgt het benauwd, heeft het gevoel dat hij stikt. Soms vallen mensen dan flauw. De chronische vorm komt echter veel vaker voor. Mensen hebben dan zeer uiteenlopende klachten variërend van vermoeidheid tot duizeligheid, de wereld om hen heen lijkt te bewegen en van het gevoel een hartaanval te hebben tot tintelingen in bijvoorbeeld armen of benen. Huisartsen herkennen die signalen overigens niet altijd even goed.
Lees hier het volledige artikel.