Wat is het verschil tussen een ontsteking en een infectie?

De termen ‘infectie’ en ‘ontsteking’ (of inflammatie) worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen niet hetzelfde. Ze kunnen wel samen voorkomen en ze kunnen ook dezelfde klachten veroorzaken. Maar de oorzaak en de eventuele behandeling verschillen.

Infectie
Een infectie wordt altijd veroorzaakt door een vreemd organisme (een bacterie, virus, schimmel, parasiet…) dat het lichaam binnendringt. Dat kan gebeuren door inademing via de mond of de neus, door aanraking met de handen, via bepaalde lichaamsopeningen (neusgat, vagina, gehoorgang,…), door seksueel contact, via een verwonding (een schaafwond, een operatiewond,…), via de voeding (een voedselinfectie), enzovoorts.

Voorbeelden van infecties zijn griep (door een infectie met het griepvirus), een verkoudheid (door een infectie met een verkoudheidsvirus), een vaginale infectie (door een infectie met de candida-schimmel of met een seksueel overdraagbare bacterie of virus) en malaria (door een infectie met een parasiet die wordt overgedragen door muggen). Ons afweer- of immuunsysteem zal daarop reageren om de ongewenste indringer te neutraliseren. Dat kan gepaard gaan met een lokale (bv. een zweer) of een algemene (bv. pijn, koorts,…) ontsteking.

Mogelijke klachten van een infectie
De mogelijke klachten van een infectie zijn afhankelijk van de verantwoordelijke ziekteverwekker, de locatie, ernst of omvang van de infectie en van de werking van ons immuunsysteem.

Lees hier het volledige artikel.