Er is alweer een nieuwkomer onder de diëten. Het Noors dieet, dat gebaseerd is op eeuwenoude principes, bevordert een gezonde manier van eten door vooral lokale en seizoensgebonden producten te integreren. Wie het dieet volgt, zou minder risico lopen op welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes.
Het Noors dieet lijkt sterk op het mediterraan dieet en richt zich op volwaardige voeding die typisch is voor Noordse regio’s zoals Noorwegen, Denemarken en IJsland. Je eet voornamelijk plantaardig, seizoensgebonden voedsel dat rijk is aan eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten. Denk aan fruit, groenten en vis.
Het verschil schuilt in de oliesoort die elk dieet gebruikt. Bij het mediterraan dieet is dat olijfolie, terwijl het Noordse dieet koolzaadolie op het menu zet. Volgens experten zijn beide oliën gezonde, ontstekingsremmende oliën. Verder moedigt het Noordse dieet mensen aan om minder suiker en twee keer zoveel vezels en vis te consumeren dan traditionele Westerse diëten.
Lees hier het volledige artikel.