Een hernia of breuk is in feite een uitstulping. Dat kan zijn van een orgaan of van weefsel. Een rughernia is één van de soorten hernia’s. Daarbij stulpt de zachte kern van een tussenwervelschijf in de ruggengraat naar buiten.
Die uitstulping drukt dan tegen het ruggenmerg of tegen een zenuw. Die kan daardoor geïrriteerd of ontstoken raken. Dit zorgt vaak voor pijn in één been en vaak ook voor uitval of het gevoel en van doofheid in de bil, benen of tenen. Soms voelen ook beide benen en of de rug pijnlijk en of doof aan. Soms kan het ook zo zijn dat spieren niet meer goed functioneren door de hernia en reflexen zelfs uitvallen.
Waar zit een rughernia?
De wervelkolom bestaat uit wervels. Tussen de wervels vangen tussenwervelschijven schokken op. Zij zijn van zacht materiaal en hebben een zachte elastische kern. De wand is stevig en van bindweefsel. Bij een hernia zakt de tussenwervelschijf in en wordt de wand zwakker. Daardoor komt de elastische kern naar buiten. Dat is de hernia. De meeste rughernia ’s komen laag in de rug voor tussen de 4e en 5e lendenwervel, of tussen de 5e lendenwervel en het heiligbeen.
Lees hier het volledige artikel.