Je ademhalingssnelheid is belangrijk voor je nachtrust.
Meten is weten en dat geldt zeker voor onze gezondheid. En met al die smartwatches en andere wearables meten we ook steeds meer. Maar wat zéggen die getallen eigenlijk? Hoe zit het bijvoorbeeld met de ademhalingsfrequentie tijdens je slaap?
Is 19 ademhalingen per minuut goed of slecht? Hoe vaak hoor je te ademen tijdens je slaap? En kun je dat beïnvloeden?
Goed slapen is niet iedereen gegeven. Waar de één al in slaap valt als hij zijn kussen ruikt, heeft de ander de halve nacht plafonddienst. Maar of je nu lang of kort slaapt en heel diep of heel licht: je vitale functies gaan gelukkig gewoon door. Zo ook je ademhaling.
Het belang van een gezonde ademhalingsfrequentie
Er zijn maar weinig mensen die nadenken over die vitale functies. Maar wat wél veel mensen doen, is ’s ochtends in hun gezondheids-app kijken ‘hoe ze geslapen hebben’ (om zich vervolgens de hele dag brak te voelen als die app aangaf dat ze niet diep genoeg geslapen hebben).
Vaak wordt er dan alleen gekeken naar het aantal uur dat ze geslapen hebben en hoe lang de verschillende slaapfases hebben geduurd, maar naar de ademhalingsfrequentie wordt niet gekeken. Dat is zonde, want een gezonde ademhalingsfrequentie is een van de belangrijkste dingen voor een goede nachtrust. Adem je onregelmatig dan leidt dit vaak tot een onrustige slaap waardoor je last krijgt van vermoeidheid en concentratieproblemen.
Lees hier het volledige artikel.