Een gastric bypass is een operatie waarbij men de maag verkleint tot ongeveer 5 procent van de oorspronkelijke grootte. Ook worden de twaalfvingerige darm en een deel van de dunne darm omgeleid. Het gevolg is dat je beduidend minder zal kunnen eten en dat minder voedingsstoffen door de darm worden opgenomen. Door deze twee effecten zal je gewicht verliezen.
Via een kijkoperatie creëert de chirurg een “maagpouch” (klein maagje) met een apparaat dat gebruikmaakt van chirurgische nietjes. De restmaag, het grootste deel van de maag, blijft in het lichaam en produceert nog verteringssappen en hormonen, maar transporteert geen voedsel meer.
Vervolgens zal de chirurg de dunne darm op een bepaald punt doorsnijden en aan de maagpouch vasthechten. Het stukje dunne darm met de verteringssappen van de restmaag, de alvleesklier en de lever, meet hij nadien op een bepaalde lengte af (standaard 1m30) en hij verbindt dat stuk opnieuw met het stuk dunne darm dat de spijsverteringssappen afvoert.
Lees hier het volledige artikel.