,,Waar was ik ook alweer mee bezig?” Misschien dat u zichzelf de bovenstaande vraag wel eens stelt. Dat geeft niets, vergeetachtig zijn we allemaal wel eens, bijvoorbeeld als we veel zaken tegelijk aan ons hoofd hebben. Maar als oudere mensen vergeetachtig worden, kan dat een voorbode zijn van dementie. En dat is wél een ernstige ziekte die veel gevolgen heeft voor de patiënt en diens omgeving.
Dementie
Dementie is eigenlijk een verzamelnaam voor diverse ziekten. Deze ziekten hebben gemeen dat ze allemaal leiden tot een geleidelijke en onomkeerbare achteruitgang van het geestelijk functioneren. Bij 60 tot 70% van de mensen met dementie is de ziekte van Alzheimer de oorzaak van de verschijnselen. De ziekte van Alzheimer is een aandoening in de hersenen, waarbij geleidelijk steeds meer hersencellen verloren gaan.
Oorzaak dementie
De oorzaak van de ziekte van Alzheimer is nog niet bekend. Bij ongeveer 15% van mensen met dementie zijn de verschijnselen het gevolg van stoornissen in de doorbloeding van de hersenen. Dit heet vasculaire dementie. Daarnaast zijn er nog andere, zeldzamere ziekten bekend die dementie veroorzaken. Bij dementie zijn het uitvoeren van allerlei dagelijkse vaardigheden gestoord, net als de spraak of het besef van tijd. Het karakter en gedrag van de patiënt kan veranderen en er kunnen stemmingswisselingen op treden. We spreken pas van dementie, als deze problemen samen voorkomen en zo ernstig zijn dat ze het functioneren van een persoon in het dagelijks leven belemmeren.
Lees hier het volledige artikel.