Wat is de rol van bekende en onbekende antistoffen in het ontstaan van specifieke vormen van dementie?Deze vraag staat centraal in het onderzoek van neuroloog Maarten Titulaer van het Erasmus MC. ‘Het zou fantastisch zijn als we dankzij dit onderzoek mensen met een specifieke vorm van dementie een behandeling zouden kunnen bieden.
De laatste jaren zijn meerdere aandoeningen ontdekt die veel op dementie lijken. De symptomen van deze aandoeningen lijken het meest op die vormen van dementie waarbij de ziekteverschijnselen snel erger worden. Bij deze ziekten werkt het afweersysteem niet goed. Dit hoort normaal gesproken gevaarlijke stoffen van buiten, zoals virussen, aan te pakken door antistoffen te produceren. In sommige gevallen valt het afweersysteem ons eigen lichaam aan met antistoffen. Gebeurt dit in de hersenen, dan kan dit op dementie lijken. ‘In deze gevallen is vaak sprake van geheugenklachten en gedragsveranderingen, symptomen die we ook zien bij dementie’, vertelt Maarten Titulaer.
In de PARADE-studie gaat Titulaer in het bloed en het hersenvocht van zo’n duizend patiënten met verschillende vormen van dementie op zoek naar zulke antistoffen. Hij gebruikt hiervoor meerdere geavanceerde laboratoriumtechnieken. Daarbij kijkt hij naar bekende antistoffen, maar ook naar nieuwe, tot voor kort onbekende antistoffen die mogelijk een rol spelen in het ontstaan van dementie. Wat is het effect van een antistof, bijvoorbeeld op een specifiek eiwit dat wordt aangemaakt door ons eigen lichaam? En wat doet dit met de hersenen? En wat gebeurt er als we deze antistof uitschakelen met medicijnen of met een andere behandeling?
Lees hier het volledige artikel.