Wat is de R-waarde en hoe wordt die voor verschillende varianten berekend?

Vorige week steeg het reproductiegetal van het coronavirus weer boven de 1. Maar wat betekent dit nou precies en hoe wordt dit getal berekend? Op 18 februari staken 100 met het coronavirus besmette personen gemiddeld 104 anderen aan. Het reproductiegetal, ook wel R-waarde genoemd, was namelijk 1,04.

Het RIVM publiceerde dit getal afgelopen vrijdag. De dinsdag daarvoor maakte het instituut al bekend dat het reproductiegetal voor het eerst sinds half december boven de 1 was gekomen.

Meerdere NU.nl-lezers vragen zich af hoe dit getal is berekend. Sommige lezers noemen de R-waarde zelfs een “verzonnen getal dat op vrij weinig is gebaseerd”.

Wat is de R-waarde?
Waarom willen we de ontwikkeling van het reproductiegetal eigenlijk bijhouden? De R-waarde is belangrijk om te bepalen of het coronavirus aan een opmars bezig is of juist niet. Is de R-waarde 1, dan steekt iedere besmette persoon gemiddeld één ander aan. Als het reproductiegetal onder de 1 is, dan neemt het aantal nieuwe besmettingen af en dooft de uitbraak uit. Zit de R-waarde boven de 1, dan neemt het aantal nieuwe besmettingen toe en laait de uitbraak juist op.

Lees hier het volledige artikel.