Wat is de functie van jeuk?

Iedereen heeft wel eens last van jeuk. Een van *onze lezers (*Nemo lezers) vroeg zich af: wat is eigenlijk het nut van dat nare gevoel? En ook niet onbelangrijk: wat helpt er nu wel en wat helpt er niet tegen?

Een mug die op je huid landt, een teek die zich in je knieholte heeft vastgegrepen of hoofdluizen: het gekriebel van dit soort diertjes zal zeker je aandacht trekken. Hetzelfde gebeurt als je in aanraking komt met chemische stoffen, zoals die uit brandnetels of agressieve schoonmaakmiddelen. Bloedirritant natuurlijk, dat gevoel. “Maar jeuk is wel degelijk ergens goed voor”, zegt dermatoloog Bing Thio van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. “Het dient als waarschuwingsmechanisme. Het is een signaal dat er iets mis is op de huid.”

Krabben of wrijven
Wanneer de huid geïrriteerd raakt, laten speciale bewakercellen in de huid, de zogenoemde mestcellen of mastocyten, onder andere het stofje histamine vrij. Histamine waarschuwt het afweersysteem dat er iets aan de hand is en zet dit systeem aan het werk, bijvoorbeeld door een ontstekingsreactie op gang te brengen.

Lees hier het volledige artikel.