Een branderig gevoel op de borst vooral na een zware maaltijd of een avondje stappen. Maar waar komt brandend maagzuur vandaan en hoe voorkom je dat je het krijgt.
Maagzuur
Maagzuur, de naam zegt het al, is zuur in je maag. Dit zuur is nodig voor het verteren van voedsel. In de maag zit een beschermlaag die er voor zorgt dat we van het zuur geen last hebben. De maagwand kan wel beschadigd zijn, bijvoorbeeld bij een maagzweer, waardoor het zuur wel kan opspelen en al in de maag voor overlast kan zorgen. Maar in principe blijft het maagzuur in de maag.
Wat is brandend maagzuur?
Brandend maagzuur is een onaangenaam gevoel wat soms na tien minuten over is, maar soms ook wel een uur kan duren. Het ontstaat doordat je maagzuur terugstroomt in de slokdarm en de sluitspier tussen slokdarm en maag. Deze sluitspier laat altijd het eten binnen in de maag en sluit zich daarna weer om te voorkomen dat maagzuur en eten weer terugstroomt. Als je klepfunctie hapert niet goed werkt komt er toch zuur omhoog. Dit irriteert het slijmvlies wat erg gevoelig is en dat veroorzaakt pijn achter het borstbeen. Waarom het in de slokdarm wel dit brandende gevoel geeft en in de maag niet, is omdat de slokdarm geen beschermlaagje heeft en het zuur dus in de slokdarmwand brandt.
Wat veroorzaakt brandend maagzuur
- Triggers zijn onder andere roken, cafeïne, te veel alcohol, vet en bewerkt voedsel. Omdat vet langzamer verteert, is de kans op voortijdig lekken van maagzuur groter.
- Chocolade verslapt je sluitspier waardoor maagzuur er gemakkelijk doorstroomt
- Obesitas, zwangerschap en een breuk kunnen ook extra druk op de maag geven
- Stress
- Bepaalde medicijnen kunnen ook maagzuur opleveren. Voorbeelden zijn niet-steroïde ontstekingsremmers, steroïden, antidepressiva, bisfonaten ( voor osteoporose)
- Bloeddruk verlagende medicijnen
Lees hier het volledige artikel.