Extreme hitte en slechte luchtkwaliteit vormen een gezondheidsrisico, vooral voor kwetsbare mensen. Wat gebeurt er in ons lichaam als het zo warm is?
Met het stijgen van de temperatuur neemt doorgaans ook de lamlendigheid toe. Wandelen wordt sloffen en zitten wordt hangen. Elke lichamelijke inspanning lijkt wel drie keer zoveel energie te vragen. En dan zijn er de klachten: een klam, zweterig lijf, vergeetachtigheid, duizelingen. De een heeft last van flauwtes, de ander van misselijkheid, hoofdpijn of allemaal tegelijk.
Er staat ons wat dat betreft nog wat te wachten, want volgens het KNMI houdt de extreme hitte waarschijnlijk tot vrijdag aan. Sinds vandaag zitten we officieel in een hittegolf. En het RIVM waarschuwt voor ‘zeer slechte’ luchtkwaliteit in het zuidwesten.
Goed om te weten wat dat alles met ons doet. Hoe reageert het menselijk lichaam op deze tropische temperaturen?
Airco in het lichaam
Volgens hoogleraar fysiologie Jan Hindrik Ravesloot van Amsterdam UMC hebben we een thermostaat in ons lichaam zitten, namelijk de hypothalamus. Dat is een deel van de hersenen dat niet groter is dan een suikerklontje, maar ons onbewust de hele dag op vele fronten aanstuurt. Hij beheert ook onze thermostaat.
Lees hier het volledige artikel.