Wat gebeurt er in de hersenen van iemand met een depressie?

Wat gebeurt er in de hersenen van iemand met een depressie? Over die vraag boog neurowetenschapper Nynke Groenewold van het UMCG zich de afgelopen jaren. Een collega die jou niet groet als je hem tegenkomt bij de koffieautomaat: groet jij hem wel en begin je een gezellig praatje? Of ga je snel en stilletjes weer weg en denk je: ik heb vast iets verkeerds gedaan en hij vindt me vast niet aardig, hij groet me immers niet?

Dezelfde situatie, maar twee totaal verschillende manieren om de situatie te interpreteren en erop te reageren. Wanneer mensen vaak situaties interpreteren op een negatieve manier, dan hebben ze een negatieve denkstijl.

Neurowetenschapper Nynke Groenewold onderzocht of een dergelijke negatieve denkstijl bij mensen met een depressie invloed heeft op het beloop van de depressie. En dat bleek het geval: “Deze mensen knappen minder goed op van een depressie. Een jaar later is de ernst van de klachten groter dan bij mensen die niet een negatieve denkstijl hebben.”

​​Onvermogen om plezier te ervaren
De klachten van mensen met een depressie zijn bekende, zoals somberheid, het onvermogen om plezier te ervaren of gedachten aan de dood, maar ook minder bekende, zoals eet- of slaapproblemen of vermoeidheid. Maar wat gebeurt er in de hersenen van mensen die depressief zijn? En wat heeft een negatieve denkstijl hiermee te maken?

“Een negatieve denkstijl kan een risicofactor voor depressie zijn, en hij voorspelt bij depressieve mensen sterkere klachten die lang kunnen aanhouden.”​

Lees hier het volledige artikel.