Het lijkt misschien de snelle weg naar een slanke lijn, maar het overslaan van maaltijden, werkt veeleer in je nadeel. Op termijn kunnen zich zelfs chronische ziektes ontwikkelen.
Tekort aan glucose
Als je een maaltijd overslaat, ontneem je je lichaam zijn brandstof. Het gevolg is dat je bloedsuikerspiegel daalt en je lichaam een tekort aan energie ervaart. Glucose (suiker) is iets dat al onze organen nodig hebben om normaal te kunnen functioneren en het is erg belangrijk voor een optimale hersenactiviteit.
Binnen vier tot zes uur na je laatste voedselinname beginnen je hersenen het tekort aan brandstof te ervaren:
- Een lage bloedsuikerspiegel maakt je moe, sloom en futloos. Als hersenen onvoldoende energie registreren, geven ze het lichaam een signaal om bepaalde functies stil te leggen.
- De productie van cortisol verhoogt, waardoor je stress krijgt en prikkelbaar wordt (‘hangry’).
Je cognitieve functies worden aangetast en je kan problemen krijgen met aandacht, geheugen, concentratie en mentale prestaties in het algemeen. - Wanneer je suikerspiegel heel erg schommelt, zal je dieet er bovendien bij inschieten. Je krijgt zin in ongezonde snacks om je suikergehalte op peil te houden, en je hebt allicht te weinig energie om te gaan sporten.
- Ook je insuline – het hormoon dat de glucosespiegel reguleert – raakt ontregeld. Mogelijks loop je daardoor een groter risico op diabetes op latere leeftijd.
- Ook zal het hongerhormoon geactiveerd worden als je een maaltijd overslaat. Je lichaam produceert mogelijks minder leptine – een hormoon dat eetlust onderdrukt – waardoor er een kans bestaat dat je gaat overeten.
Lees hier het volledige artikel.